Cura Klinik

Behandling af Plantar fasciitis & hælspore – Copy – Copy

Behandling af Plantar fasciitis & hælspore

Plantar fasciitis & Hælsporer

Hvad er Plantar fasciitis & hælspore:

Plantar fasciitis også kendt som hælspore er en smertetilstand eller ømhed, der mærkes på undersiden af hælen, smerten/ømheden kan være centreret eller mærkes kraftigere til den ene eller anden side, smerten/ ømheden kommer af en inflammations tilstand i den sener der hæfter til hælknoglerne.

Langt de fleste som går til lægen, og for fortalt at de har en hælspore, har ikke en ”rigtig” hælsporer, det vil nemlig kræve en scanning at se om det er en hælsporer. De fleste har en inflammations tilstand i hælen. For nem hedens skyld kalder vi det for en hælspore her.

Hvordan mærkes en hælspore:

Der er få fællestræk ved hælspore. Det er alt fra mild ømhed til kraftige smerter under hælen, det kan være et lille præcist område, eller hele hælen, og nogle gange kan smerten flytte sig lidt rund fra tid til anden. Nogen vil opleve smerten så kraftig at det strålen ud mod tæerne eller op langs akillessenen. Nogle vil opleve smerten er værst om morgenen, og den aftager langsomt, så snart der kommer bevægelse. Andre igen vil opleve at smerten er mindst efter en god nattesøvn og så tager til i løbet af dagen, jo mere aktiv man er.

Hvad er årsagen til hælspore:

Årsagen vil altid være en form for overbelastning, som kan komme af mange forskellige årsager. Det kan være forkert fodtøj, overbelastning i forbindelse med motion, forkerte arbejdsstillinger, og en kombination af oven nævnt.

Langt de fleste der kommer forbi min klinik, har allerede været forbi deres lægen, og har fået at vide at de skal hvile. Det kan for mange være rigtig svært at hvile hælen, hvis de samtidig skal få hverdagen til at hænge sammen.

Kan hælspore behandles med akupunktur ?:

I langt de fleste tilfælde vil klienten opleve lindring allerede efter første behandling, dog er en behandling sjældent nok, hvis både smerten skal behandles, og årsagen skal findes. I ganske få tilfælde vil der være sket en forkalkning i hælen, der kan akupunktur ikke hjælpe, og det vil vise sig ret hurtigt, og vi sammen kan få smerten til at forsvind.

Alle klienter er forskellige, nogen kommer med en smerte der er til at holde ud, men dog generer dem i daglig dag, og så er der dem hvor smerten er så kraftig, at de har svært ved at sove. Fælles for alle med hælsporer, er at de ofte oplever akut lindring i smerterne, når de får akupunktur, smerten forsvinden sjældent i løbet af første behandling, dog er det til stor lettelse, at klienterne kan se at der er håb om at de kan blive bedre.

Hvor mange behandlinger skal der til ?:

Som tidligere skrevet, alle klienter er forskellige, derfor er alle behandlingsforløb også forskellige, nogen kan nøjes med ganske få behandlinger, og andre skal i gang med længere forløb, hvor der kan være alt fra 3 dage mellem hver behandling og op til 3 uger.

Ved første behandling vil der blive lavet en behandlings strategi, så klienten kan danne sige et nogenlunde billede af en tidshorisont.

Hælspore kan være meget smertefuldt, og det kan også være noget der tager tid at komme af med. Smertens karakter og hvor lang tid en behandlings forløb vil vare, har tit og ofte noget at gøre med hvor lang tid klienten har haft problemet. Derfor kan jeg kun opfordre folk til at komme forbi så hurtigt som muligt.

Vi prøver altid at finde årsagen:

I løbet af behandlingsforløbet vil jeg i samarbejde med klienten prøve at finde ud af hvordan hælsporen er ”kommet”, for der er ingen tvivl om at vi i langt de fleste tilfælde kan få smerten til at forsvinde, men finder vi ikke årsagen, så vil smerten vende tilbage relativt kort tid efter sidste behandling. Derfor vil vi snakke fodtøj, motion vaner, arbejdsstilling. Det kan også være at smerten kommer pga. skævheder andre steder i kroppen, og det vil vi selvfølgelig også kigge på. Det kan også være at vi ser på om der er relevante øvelser, som den enkelte klient kan lave i tilfælde af at smerte er på vej igen, eller simpelthen for at forebygge.

Så med andre ord, vi vil som udgangspunkt prøve at fjerne smerten så hurtig som muligt, derefter vil vi prøve at forbygge at smerten vender tilbage.